Kantareller er en af de bedste spisesvampe herhjemme. Og i nærheden af Thyborøn, er der gode muligheder for at finde spisesvampe, her i blandt kantareller.
I den sidste halvdel af sommeren, begynder kantarellerne normalt at indfinde sig i skoven. Her kan du tage på svampejagt ved Thyborøn, og finde den fortrinlige spisesvamp.Hvornår kan man finde kantareller?
Alt afhængig af vejr- og temperatur herhjemme, begynder kantarellerne at vokse frem i juli måned. Sæsonen topper typisk i august og september, og strækker sig ind i efteråret. Kantarellerne kræver fugtige forhold, så en tør sommer kan forsinke sæsonen.
(artiklen indeholder annoncelinks)
Hvor finder man kantareller?
Du kan finde kantareller i store dele af landet. Den vokser bedst i gammel løvskov, hvor specielt bøgeskov er godt til kantareller. De kan dog også findes i nåleskov, eller skove med både nåle- og løvtræer. Ældre plantager er også glimrende steder til at finde kantareller.
Kantarellerne vokser gerne på små sydvendte bakker og skråninger, og gerne hvor der er gode lysforhold. Lysninger, åben skov ved udkanten, i nærheden at stier og veje.
Kantareljagt ved Thyborøn
I nærheden af Thyborøn, kan du også gå på svampejagt efter kantareller. Mellem Lemvig og Holstebro ligger et af de gode hotspots for svampe, Klosterheden Plantage. Her kan du være dygtig (og heldig) at finde både kantareller, Karl Johan svampe, tragtkantareller og meget mere.
Generelt set er de vestjyske plantager rigtige gode steder til at finde kantareller.
Nord for Limfjorden ligger Nationalpark Thy, hvor du finder glimrende kantarelsteder. I klitplantager mv. findes der massevis af kantareller i skovbunden.
Kendetegn og forvekslingsmuligheder
Kantareller er en specielt udseende svamp, som skiller sig lidt ud fra mængden. Farven er typisk gullig til orange, og de store svampe er tragtformede med en 3-10 cm bred hat. På undersiden har den ribber, som har lidt mere afstand end de typiske lameller. Randen på hatten er normalt bølget. Kantareller har ofte en duft af abrikos.
Der findes enkelte forvekslingsmuligheder. Men med træning eller hjælp, kan du ret let adskille kantarellen.
Orangekantarel er det typiske forvekslingsmulighed. Svampen kan give maveproblemer. Orangekantarellen kendes ved at være mere mat, og så har den rigtige lameller og ikke ribber som almindelig kantarel.
Den farligste forveksling er med almindelig netbladhat, som er en meget giftig svamp. Den er dog typisk mere brunlig, rødbrun eller gulbrun. Den har rigtige lameller, som misfarves ved berøring.
Tag altid kun svampe, som du er helt sikker på er den rigtige art.
(artiklen indeholder annoncelinks)
Tilberedning af kantareller
Lykkedes det at finde kantareller, bør du tilberede dem inden du spiser dem. Den ellers lækre spisesvamp har en skarp smag i rå tilstand.
Denne smag forsvinder fuldstændigt ved tilberedning, og tilbage er den lækreste svamp, som du kan bruge i mange forskellige slags retter.